TÜRKİYE MÜCEVHER SEKTÖRÜ DEĞİŞİM YAŞAR mı?
24 Mart 2019PIRLANTA ve KUYUMCULUK SEKTÖRÜ NE YAPARSA KESİN GELİŞİR.?
24 Mart 2019Değineceğim konu tamamıyla pırlanta ve mücevher satışlarıyla ilgili. Ama diğer sektörlerde de benzer sorunlar yaşanıyor olabilir.
Konu; yöneticilerin satış kapatmada ya da kapatamamada ne kadar önemli rol oynamasıyla ilgili.
Satışların göz göre göre nasıl kaçtığı. Satış sürecinde nasıl yönetimsel beceriksizliklerin yapıldığı…
Satış sürecinde en önemli unsurlardan biri satış sürecinde karar alma mekanizmasını hızlı ve pratik kullanıp satışı sonuçlandırmakdır.
Bu süreci en iyi kullanabilecek olan yönetici profili ise, sektörün tozunu yutmuş olanlardır.
Bu vasıflara sahip olan tam kapasiteli yöneticiler var mıdır, yok mudur o da ayrıca tartışılır.
Ben olması gereken ideal yöneticiyi tanımlayacağım.
Dünyanın neresinde olursanız olun ve dünyanın neresinde pırlanta ve mücevher satılırsa satılsın, işe vakıf olmayan yöneticilerin ciddi şekilde beceriksizlikleri neticesinde satışların kaçtığına tanık olursunuz. Kaçan satışlardan sonra da satış ekiplerinin inançları kaybolur.
Öncelikle şu sorunun cevabının bilincinde olmak gerekir..!!
Satış önemli midir?
Mutlaka ki..!!
O zaman böylesine önemli bir unsurda hayati yanlışların yapılmaması gerekir..!!
Mücevher ve pırlanta satışının detaylarını bilmeyen yöneticilere yetki verildiği andan itibaren sorunlar sıralanmaya başlıyor.
Bunu iş yaşantım boyunca fazlaca yaşayanlardan biriyim.
Servis sürecinde müşteriyle satıcının kurduğu iletişime uzak ara yabancı olan yönetici.. Müşterinin talep ettiği bir ödeme kolaylığının.. İstediği adrese teslimatın kararlarını anında veremediği gibi.. Siparişin zamanında teslim edilememesinde baş rol oynayıp.. Satış sonrası uygulamalarda nelerin yapılmasını bilmediğinden ve satış ekibinin tecrübelerinden faydalanmamasından dolayı ki burada çoğunlukla yöneticinin ego sorunuyla karşılaşılır.
Satış ekibi de müşteri de allak bullak olur.
Sonuçta da satış gerçekleşmiş olsa bile müşteri artık mutsuzdur ve o firmadan alışveriş yapmayı bilinçaltından silmiştir..!! Bu ve benzeri beceriksizliklerin sonucunda müşteri kayıpları ve satış kaçırma durumları ortaya çıkıyor.
Sonra da, neden satış yok diye satış ekibine yükleniliyor…
Yakın geçmiş tarihteki örnek vakalara göz attığımızda..
İşi bilen mağaza müdürü, satış servisinde indirim oranında tıkandığında, mağazadaki herhangi bir satış danışmanını yönetici olarak tanıtarak indirim oranında farklı opsiyonlar sunardı.
Ya da, servis veren satış danışmanının zaten maksimum indirim oranını yaptığını izah edip, müşteriyi ikna ederek ve farklı satış kurgularıyla satışın neticelendirmeye çalışıldığına şahit olmuşumdur.
Bakiye hesap açılması gereken daimi müşteri bir ürün/ürünler satın aldığında, o anda vakit kaybetmeden, sorumluluk alarak ve müşteriyi onure ederek satış yapılırdı.
Kaporası ödenen ürünün siparişinin onaylanması ve hazırlanması hızlı bir şekilde yapılırdı.
Satışın hızlı ve pratik hamlelerle gerçekleştirilmesi gerektiğini ve önemini satıştan gelen yöneticiler çok iyi bilir.
Ona göre karar alır.. Ve satış sürecini basit bir şekilde sonuçlandırır.
Yok ondan onay bekle.. Yok ödeme geçmişine bak.. Yok yeni bir ön ödeme prosedürü belirle.. Yok indirim kararı için haber bekle.. Gibi vesaire saçma süreçlerle vakit kaybedilmesine müsade etmez.
Satış; sıcak ve taze yenilen bir yemektir..!!
Soğutursanız mundar olur..!!
Müşteri satın almaktan vazgeçebilir..!!
Satılan emtia, keyif için alınıyorsa, birinci dereceden ihtiyaç değilse, sıraya girilecek şekilde limitli üretimi yoksa, lüks ise, satışın hızı ve pratikliği çok önemlidir..!!
Yineliyorum..
Bunun önemini sadece ve sadece satışın tozunu yutmuş.. Satış yaparak tecrübe edinmiş.. Satışın atmosferini iyi bilen.. Satıştan gelen yöneticiler bilir.
Satıştan gelmemiş olanlar ise ne yazıktır ki, boşa vakit harcatan işlemlerle yöneticilik egosunu tatmin eder. Satışın kaçması onun canını acıtmaz.
Satış kadrosunun canını acıtır.
Satış kadrosunun moralini bozar.
Diğer satışlara karşı hırsı azaltır.
Yönetime olan güven zedelenir.
Ekip anlayışı kaybolmaya başlar.
“Satış süreci “Jenga” oyunu gibidir.
Yalnış tahtayı çekerseniz; kule yıkılır.
Yalnış hamleler yaparsanız; satış gerçekleşmez..!!”
-Ekrem Sağel-