MÜCEVHER MAĞAZACILIĞINDA CİNS MÜŞTERİLER
23 Mart 2019PATRONLARI ELE GEÇİREN ÇALIŞANLAR
24 Mart 2019Z Jenerasyonunun birçoğu halen ilkokul çağında olmasından dolayı günümüzde lüks eşya satın alamayabilirken, hediye talep ediyorlar ve erken yaşlarda kendileri için alışveriş yapmaya başlayacaklar.
1995 ile 2010 yılları arasında doğmuş olan bu kuşak, dünya çapında yaklaşık 2 milyar!
Bu yüzden küresel pazarlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacakları açık.
Yakın tarihli bir çalışma, 2025 yılına kadar, Milenyum ve Z Jenerasyonunun bir araya gelmesinin, küresel kişisel lüks sektör pazarının yaklaşık yarısını oluşturacağını öngörüyor.
Bununla birlikte, alışveriş davranışlarını gözlemlerken, Z Jenerasyonunu Milenyum meslektaşlarıyla bir arada tutmak büyük bir hata olur.
Aslında, bazı kesimler Z Jenerasyonunu “anti-Milenyum” olarak adlandırıyor.
Milenyumlar genellikle “dijital yerliler” olarak adlandırılır. Bu yanlıştır!
Z Jenerasyonu, teknolojiye ve bilgisayarlara önceki nesillere kıyasla daha genç yaşta erişebildikleri doğru olsa da, internet olmadan gerçek dünyayı bilmiyorlar. Çocuklar YouTube’u hızlıca kaydırmayı ve arama motorlarından arama yapmayı öğrendiler.
Web ve dijital deneyimlerin Milenyumlar için önemli olduğunu düşünüyorsanız, sadece yüzeyi görüyorsunuz demektir.
Z Jenerasyonu ile diğer jenerasyonlar arasında bir çizgi yoktur. Akışkanlıkları var ve şeffaflıktan başka bir şey beklemiyorlar.
Teknolojik engeller için mazeretleri kabul etmiyorlar!
Günümüzde alışveriş yapan kişiler, sipariş vermek, ürünü kontrol etmek, yorumları okumak ve fiyatları karşılaştırmak için internet mağazacılığını daha iyi bir şekilde kullanıyorlar. Z Jenerasyonu ne yazık ki diğer jenerasyonlar kadar anlayışlı değiller.
Markalar hazır olmalılar!
Markalar ayrıca, Z Jenerasyonu müşterilerini kontrol altına almak için yenilikçi yollar aramalıdır. Bu nesil Netflix ve iTunes gibi isteğe bağlı hizmetler ile gelişti. Ve sürücü koltuğunda şimdi onlar var!
Markalar, marka etkileşimlerinin yanı sıra kişiselleştirme yoluyla ürünlerin kontrolünü de yapmak mecburiyetindeler. Z Jenerasyonu telefon kullanımlarıyla daha rahatlar ve bu yüzden sosyal medya veya sohbet yoluyla alternatifler sunmak önemlidir.
Z Jenerasyonu lüksün gösterişli ifadelerine, büyük logolara, her şeyin markalaşmasına isyan ediyor.
Bu durum, genç neslin lüks karşıtı olduğu anlamına gelmiyor.
Bu, lüks markaların takdir edilmesinin farklı faktörlerle motivasyonu sağlaması anlamına geliyor. Kaliteli işçiliğe duyulan saygı ve dünyada fark yaratan markalarla uyum sağlama isteğini harekete geçiriyor.
Z Jenerasyonu, ürünün sosyal statülerinden ziyade hayatlarını iyileştireceğini düşündüklerinde lüks ürünler için harcama yapmaya başlıyorlar. Aynı şey normal alışveriş deneyimleri için de geçerlidir.
Marka etkileşimlerinin hayatlarını zenginleştirdiklerini görürlerse markaları sadakatleriyle ödüllendirecek olmaları daha yüksek olasılıklıdır.
Z Jenerasyonu aynı zamanda bireylere büyük kurumlardan daha fazla güvenme, sosyal medyada etkileşimler, YouTubers ve ağızdan ağıza pazarlamada markalar için en etkili pazarlama araçlarından birkaçıdır.
Bu lüks perakende markaları için ne anlama geliyor?
Etkileyicilerin sizin alanınızda kim olduğunu öğrenmek son derece önemlidir.
Dahası, bilgi birikimine sahip bilgili personelin mağaza içinde işe alınması ve bunları müşterileriyle uzun süreli ve etkili ilişkiler kurmaları için doğru araçlarla donatmak da giderek daha da önemli hale geliyor.
Jenerasyon Z daha büyük ve daha büyük bir alım yüzdesi oluşturuyor…
Jenerasyon Z ile uzun süreli marka-tüketici ilişkileri yaratmak, mağaza içi deneyimlerin işlenmesi kadar önemlidir.
Net olan şu ki, bugünün gençleri, bütünlük içinde, güçlü, itibarlı ve özgün, yaratıcı bakış açılarına sahip markalar istiyor. Alışveriş yapan bu yeni nesil, kalabalığa sığacak şekilde geniş çapta kabul edilmiş simgeleri aramıyorlar.
Bireyselliklerini ifade etmenin bir yolunu arıyorlar.
Bir lüks markanın değerlerini yansıtmak istemiyorlar. Markanın değerlerini yansıtmasını istiyorlar!
Günümüzdeki markaların iş başarıları, yalnızca ürün tasarımıyla başlayıp bitemez.
Her şey yaratıcı ve dinamik olmalı.
Dağıtım kanalları. Mağazacılık. Marka iletişimi…
Bu, insanların keşfettikleri değişen yollara uyum sağlamadıkları, alışveriş yaptıklarını ve sevdikleriyle ilgili bilgileri paylaştıkları takdirde işletmeleri tehdit edebilecek bir bozulmanın meydana geldiği yerdir.
Z Jenerasyonunu ciddiye ve dikkate alın..!!
Mücevher ve pırlanta sektöründe, satışlarla ilgili nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi ve fikir sahibi olunmadığı yerde, devreye ben giriyorum…