
MARKA YARATMAK mı.. MARKAYI DEVAM ETTİREBİLMEK mi.?
23 Temmuz 2019
TÜRKİYE’deki LÜKS SATIŞ EĞİTİMLERİ
19 Ağustos 2019
İnstagramdaki hesabımın hikaye kısmından zaman zaman sektörel bilgiler paylaşıyorum. Bir de küçük testler yapıyorum. Takip edenler bu bilgilerden, hikayenin kalış süresi boyunca (24 saat) faydalanıyorlar.
Soru cevap anketlerimi, medeni cesareti ve bilgisi olanlar cevaplıyor. Yanlış cevaplarsam şimdi bütün karizma gider diye düşünenler de, ne yazık ki o cesareti gösteremiyor.
Önemli değil..
Benim önem verdiğim ve dikkat ettiğim detay.. İlgi var mı? Öğrenme çabası var mı?
Bak bilmediğim bir soru çıktı, yanlış şıkkı bile işaretlesem, doğru cevap orada yazacak ve ben de öğrenmiş olurum düşüncesi var mı..?
Cevapların bilinmemesi gerçekten benim nezdimde önemli değil. Çünkü sektörün bilgi seviyesinin ne durumda olduğunu zaten çok iyi biliyorum…
İstek var mı, gelişme çabası var mı.. Önemli olan bu..!
Güney Afrika’da ilk elmas kaç yılında bulundu sorusunu sordum. Bilerek zor sordum. İnanın, cevabını bilebilecek sektörün (sözde) duayenleri bile yok denecek kadardır.. Hatta yoktur..!
Zaten, onların derdi ve ilk öncelikleri, nasıl maliyetleri düşürürüm de kârımı yükseltirim, nasıl tuvalet kağıdından kısarım da masrafları azaltırım, nasıl saçma sapan kampanyalar yaparım da günü kurtarır, cukkayı muhafaza edebilirim (“edebilirim” çünkü, artık cukkayı doldururum devri hem zorlaştı, hem de kapandı kapanacak)…
Gelelim soruyla ilgili sektörel bilgileri kısaca açıklamaya..
Arama motorlarında olsun, yurt dışı kaynaklarında olsun, anahtar kelimeleri girdiğinizde, ilk elmasın 1867 yılında Güney Afrika’da bulunduğu yazar. Ve o elması bulan 15 yaşındaki Erasmus Jacobs’dur. Elmasın 21.15 karat olduğu, tarihin sayfalarına geçmiştir.
**
Sektördeki bazı taş eğitimlerinde de, ilk elmasın isminin Erasmus elması olduğu bilgisi verilir..
Lâkin, yanlıştır..!!
Erasmusun bulduğu ilk elmasın adı “Eureka” dır..!!
**
Biraz dikkat ederseniz de, elmasın derin tarihiyle uyuşmayan bir şeylerin olduğunu görebilirsiniz.
Bazı dikkatli sektör mensubu gençler, bunu fark edip bana yazdılar. “Gençler” deki “ler” çoğuluna aldanmayın lütfen.. Sadece iki kişinin dikkatini çekmiş. Biri yurt dışından, diğeri de Samsun’dan.
Bu iki insan benim için önem arz ediyor. Araştırmışlar. Okumuşlar. Yaptıkları işle ilgili kitap karıştırmışlar. İşlerini severek yaptıkları belli oluyor.
Sadece bildiğiniz konular hakkında muhakeme yapabilirsiniz. Ve bu iki genç muhakeme yapıp bana mesaj yazdılar.
“Elmasın tarihi o kadar eskilere dayanırken, neden 1867 yılı ilk elmas olarak gösteriliyor?”
Youtube Mr.Sagel kanalımda yer alan “Büyük İskender ve Elmaslar” videomu izlediğinizde de göreceksiniz ki, elmasın M.Ö 300 küsürlü yıllara kadar giden bir geçmişi vardır.
İnsanların elmasları bildiğini gösteren ilk bilinen metinlerden biri, M.Ö dördüncü yüzyıla kadar uzanıyor. Değerli taşlar ile ilgili Hint vergi kanunu “Artha-Castra” tarihçiler tarafından bilinir.
Bu vergi kanunu, “Ratnapariska” olarak bilinen bir bilgi kütüphanesi haline gelmiştir. 1000 yıllık süre zarfında, bu doktrin, “Ratna-Castra” adlı teknik kitapları günümüze gelecek şekilde ortaya çıkarmıştır.
Bu yazıların her birinde, elmas bir mükemmellik içeren mücevher olarak tanımlandı. Elmasın özelliklerinden bazıları açıklanmıştır. Açıklık, renk ve parlaklık bu eski belgelerde açıklanmıştır. Taşların aşırı nadirliği de vurgulanmış. Berrak, saydam ve şeklinin ötesinde, kusursuz olması için de özel bir ağırlığa sahip olması gerektiği anlamına gelen “laghu” ifadesi de yer almış.
Elmas fiyatı tahminleri neredeyse yalnızca özgül ağırlıklarına bağlıydı. Özgül ağırlığı daha yüksek olan taşlar, hafif yoğunluklu taşlardan daha değerliydi.
Bu bilgilerden sonra, sorulan sorunun içeriği tahmin edemeyeceğiniz kadar algı yönetimi içerecek şekilde çok uzun, ama cevabı çok kısa…
Bu tarihi bilgilerin popüler olmaması tamamen kapitalizmin sunduğu bir pazarlama taktiğidir.
Neden M.Ö değil de, 1867 Erasmus Jacobs’un Eureka’sı..?!
Erasmus Jacobs ismi de başka bir detaydır aslında.. O konulara şimdilik değinmiyorum..!!
Kısaca, ortada tarihsel bir tezat durumu söz konusu olsa da, bilgilerin bu şekilde verilmesi uygun görülmüş..!!
Sektörü yönetenlerin yapmış olduğu satış ve pazarlama taktikleridir..