PATRONLARI ELE GEÇİREN ÇALIŞANLAR
24 Mart 2019MAĞAZACILIK ile IT(Bilgi İşlem) nin UYUŞMAMASI
24 Mart 2019Lüks ve mücevher sektörü, farklı beklentilerle yeni ortaya çıkan bir kitle ile karşı karşıya.
Ülkemizde satış stratejilerini silbaştan yeni nesile göre uyarlanması gerekir dediğimde çok yanlış anlaşıldı.
Pırlantalı bebek emzikleri, safirli bebek bilezikleri yapılıyor. Yeni nesil bu demek değil. Vizyon açılarının çokça genişletilmesi gerekiyor.
Çalışmalarım ve gözlemlerimden bazı konuları yazıp, yeni nesile olan bakış açılarının güncellenmesini diliyorum.
Çünkü 2025 yılına gelindiğinde, Milenyum ve Jenerasyon Z tüketicileri lüks ürünler için neredeyse pastanın yarısını temsil edecekler. Net!
Bu kuşaklar lüks sektörün geleneksel iş modelini çok çekici bulmuyorlar.
Birçoğu, markalara dijital erişim sağlayan kesim olup, her şeyin kesinlikle internette erişilebilir olmasını bekliyorlar. Aynı zamanda, şu anda kapsüllenmiş lüks markalarla çatışan farklı değerler ve beklentiler de var.
Yenilikçi nesil, daha yaşlı tüketicilere kıyasla daha fazla özgünlüğe sahip.
Onlar topluma değer verme eğiliminde ve her zaman münhasırlık ve isteksizlik gibi lüks değerlerle rahatça örtüşmeyen kavramları tercih ediyorlar ve giderek markalardan şeffaflık talep ediyorlar.
-Beklenti içinde değiller. Talep ediyorlar.-
Lüks markalar, tüketicinin kendilerini iyi hissetmesini sağlamaya çalışırken, onların bu ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerini yeni nesil tüketicilerin değerleri ile uyumlu hale getirmeleri ayrıca önemlidir.
Sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşamak için önemli olduğunu düşünen tüketicilerin bu beklentiyi karşılaması gerekiyor.
Faaliyetteki markalar bu beklentileri karşılayamazlarsa, yeni bir pazara girenler bu fırsattan yararlanacaklardır.
Lüks ürün üreticileri, sahiplenilmenin üstünde ve değer yaratan yeni bir genç kitleye ulaşmada önemli bir meydan okumayla karşı karşıya.
Genç tüketiciler zaman paylaşımı, şeffaflık ya da gerçekliğin yanı sıra bir şeyler öğrenmek ya da iyi şeyler yapmak gibi değerlere değinme eğilimindeler.
Bazı markalar, bu deneyimi yaratmanın ve paylaşılan deneyim yoluyla topluma, öğrenmeye ve başkalarına daha yakınlaşmaya çalışan tüketici değerlerini yansıtmanın bir yolunu bulmuş durumdalar ki bu onlara avantaj sağlıyor.
Markalar içinde, bisiklet meraklılarının bir araya gelebileceği kendi bisiklet kulüplerini kuranlar var.
Markalı bayramlar düzenliyorlar ve üyelerin ücretsiz kahve alabileceği ve lüks ürünleri satın alabileceği bisiklet kulüpleri ağını genişletiyorlar.
Lüks markalar, daha sosyal fikirli tüketici çıkarlarına hitap etmek için kesinlikle ürün satışlarının ötesine geçmeye çalışıyorlar. Bu, hem kalıcı bir bağlantı oluşturmak hem de bir ürünü internetten satın almayı sağlamak için çok değerlidir. Tüketicilerin, lüks markalar için önemli bir farklılaştırıcı olma potansiyeline sahip olduğu bir deneyim sunmak…
Toplumun önümüzdeki birkaç on yılda gerçekleşmesi öngörülen çeşitli değişiklikleri yaşamaya devam etmesi gelecek ile ilgili bütün tezleri doğruluyor.
Yeni nesil benzersiz bir tüketici değerleri kümesine sahip olsa da, bazıları eski nesillerin davranışlarını kabullenmişlerdir.
Sadece demografik özelliklere göre değil, bir toplum olarak sürdürülebilirlik ve sorumlu tüketim ile giderek daha fazla ilgileniyorlar.
Bu yüzden lüks markaların sadece bir sonraki müşteri grubuna değil, aynı zamanda mevcut müşterilere de hizmet etmesi gerekiyor.
Genç kuşakların, moda ve diğer marka türlerinin sosyal konularda nasıl aktif oldukları konusunda beklentileri var. Genç nesillerin toplumsal cinsiyet kimliği gibi konularda daha açık fikirli oldukları ve moda gibi sektörlerin bu alanlarda öncülük etmeleri nadir görülen bir şey değildir.
Bazı markalar geleneksel olmayan cinsiyet tasvirlerini denediler. Şanghay merkezli bir moda start-upu, 72 yaşındaki bir bayanı, kadın kıyafetlerini modellemek için kullandı.
Milenyum neslinin, lüksü “bir fiyat etiketinden daha fazlası” olarak gördükleri ve “birtakım şeylere göre deneyime değer verdikleri” biliniyor.
Bazı lüks markalar, kendi mirasına ve yeteneğine güvenerek, güçlü ve katlı bir marka kimliğini korurken, kültürü harekete geçiren bağımsız hareketleri dengeleyerek bunu yönetmeyi başardılar.
Birçok Milenyum kesim, kendilerini egzotik bölgelerden uzaklaştırarak yüksek bir değer katıyor gibi görünse de, klasik Chanel çantalarını çok seviyorlar. Sadece kendileri için satın almıyor olabilirler.
Diğer bir deyişle, onların lüks tüketimi geleneksel olmayan şekillerde ortaya çıkabilir.
Çoğu Milenyumlar için, ürünler deneyimlerle değiştirilmez! İkisi de bir kişinin genel kimliğini besler!
Her zamanki gibi, çok büyük bir başarıya sahip olmak için, her zaman çok büyük bir deneyime sahip olmak gerekiyor.
Bunun için de, geleneksel satış kanallarının dışında düşünmek gerekiyor..!!
Değişim.. Riskleriyle birlikte geliyor..!!