EN ETKİLİ SATIŞ EĞİTİMLERİ
29 Ocak 2022LÜKSTE, KÖTÜ YÖNETİCİNİN ÖZELLİKLERİ
18 Şubat 2022Lüks markalar, tüketicilerin marka hakkında çevrimiçi yaptığı milyonlarca konuşma, alışveriş de dahil olmak üzere mevcut tüm veri noktalarını analiz etmek için Yapay Zekalı sistemleri kullanmalıdır. Bunu sadece ben demiyorum..
Geçenlerde, bir iki lüks markanın yöneticilerinin “yapay zeka ya da benzeri sistemlerle işimiz yok.” demeleri üzerine bu makaleyi yazdım.
Yakın zamanda yaptığım bir uçakla seyahatte (Moskova’ya satış eğitimi için..), etrafımdaki neredeyse seyahat eden tüm gençlerin Gucci, Burberry, Balenciaga, Dior, Chanel giydiklerini ve neredeyse hepsinin logoları belirgin bir şekilde sergilediğini fark ettim. Ayrıca, Louis Vuitton, Hermes çanta, Audemars Piguet, Patek Philippe, Rolex saatler de dikkatimi çekti. 40 yaşın altında görünen insanlardı..
Bu insanlar marka seçimlerini nasıl yaptılar?
Onları Gucci ve Balenciaga arasında karar vermeye iten şey nedir?
Favori markalarında neyin sıcak bir ürün olduğunu nereden biliyorlar?
Markalar, neyin trend olduğunu ve neyin modası geçmekte olduğunu nasıl anlayabilir?
Duyguyu nasıl tanımlayabilirler?
Tüketicilerin belirli bir ürüne olan ilgilerini kaybettiğine dair erken uyarı işaretlerini nasıl görebilirler?
Genelde lüks markalar, onlara danışmanlık veren firmaların büyük ölçüde pazar araştırması anketlerine bel bağlıyorlar. Kendi satış noktalarından bu bilgileri elde edemiyorlar.
Geleneksel pazar araştırması yöntemlerini kullanarak lüks tüketicilerden anket yaparak bilgi ve veri almayı denemek felakettir.! Yeterince şehri kapsayamadığı için sonuçların konuyla ilgili olup olmadığından emin olunamaz. Duygularda ve eğilimlerde değişikliklere izin vermeyen bir üsreçtir.
Hemen hemen her gün buna benzer durumlarla karşılaşıyorum. Lüks markalar, uygun bir işletme modeline yatırım yapmıyor. Ultra dinamik, geniş ve hızla değişen bir pazarda, sofistike, veri odaklı bir yönetim yaklaşımı gerektiriyor. Birçok şirket dijitalleşmeden bahsederken, günümüzde çok azı bunu yeterince uyguluyor.
Çoğunun standart bir CRM’i vardır.
Ve belli bir kesim de, sosyal medya analiz araçlarını kullanıyordur. Fakat, çok az marka (neredeyse yok diyeceğim azınlıkta) kendilerine mevcut verilerden oluşturulan eyleme dönüştürülebilir iç görüler sunan bir altyapı oluşturmaya istekli..
Gelecekte Satış kitabımda daha detaylı yazdığım üzere, büyük verileri düzenlemeye, ilişkileri ve eğilimleri belirlemeye ve şirketlerin karar verirken tahmin yürütmelerine yardımcı olmak için kullanılan gelişmiş veri sorgulama teknolojilerinin yalnızca bir parçasıdır Yapay Zeka..
Bu nedenle, markaların/firmaların farklı durumlar için yapay zekayı, makine öğrenimi ve diğer uygun araçlarla birleştirmesi gerekiyor.
En önemlisi, şirketin tüm veri altyapısı, aralarındaki ilişkilerin tanımlanıp anlaşılabilmesi için tüm veri kaynaklarını birbirine bağlayacak şekilde yapılandırılmalıdır.
Yapay zeka neden bu kadar önemli ve lüks markalar bunu nasıl uygulayabilir?
Pek çok lüks şirketin karşılaştığı bu tipik zorluklar özetle şu şekilde; bir lüks markanın yaşlanan bir tüketici profili var ve Y ve Z kuşağı için çekici değil. Amiral gemisi mağazaları yeterli yaya trafiğine sahip değil ve maliyetlerini karşılamak için yeterli gelir üretemiyor. Marka sadakati azalıyor ve pazar payları azalıyor. Ne yapılması gerekiyor?
Bu, birçok şirketin sadece içgüdüsel hislere güvendiği yerdir. Reklam ajanslarını değiştirebilir, marka değerini aşındıran promosyonlar yürütebilir veya yeni kampanyalar veya etkileyiciler deneyebilirler. Hatta bir mini aplikasyon bile geliştirebilirler.
Ancak, marka bilinci oluşturmada neyin yanlış olduğu konusunda temel kavrayışlardan yoksunlarsa, tüm bu önlemlerin hiçbir şeyi değiştirmemesi ve hatta sorunlarını daha da karmaşık hale getirmesi olasılığı yüksektir.
Bunun yerine marka/firma, tüketicilerin marka hakkında çevrimiçi yaptığı milyonlarca konuşma dahil olmak üzere mevcut tüm veri noktalarını analiz etmek için makine öğrenimi ve gelişmiş bir Yapay Zeka motoru kullanmalıdır.
Daha sonra marka, kendisi hakkındaki kesin tüketici duyarlılığını ve daha da önemlisi bu duyarlılıktaki zaman içindeki değişiklikleri anlamalıdır. Bu analiz, basit sosyal medya dinlemenin ötesine geçer. Çünkü duyarlılıktaki değişikliklerin satın alma modellerini nasıl etkilediğine dair bir model oluşturmak için çeşitli marka temas noktalarında (mağaza trafiğinden çevrimiçi satışlara kadar) veri toplar. Ancak o zaman bir marka, zayıf marka konumlandırmasından verimsiz iletişim kampanyalarına kadar herhangi bir şey olabilecek olumsuz performansının gerçek nedenlerini belirleyebilir.
Bugün lüks sektör, bir çok yatırımcı için en çekici sektörlerden biridir. Aynı zamanda en zorlu sektörlerden de biridir.. Lüks tüketicilerin gelişmişliği ve beklentileri dünyanın en yüksekleri arasındadır ve en genç tüketicileri en çok şeyi beklerken aynı zamanda en fazla pazar değişimini yönlendirirler.
Yapay zeka, markaların tanımlanamayacak gerçek zamanlı verilerden kalıpları ve öngörüleri belirlemesine olanak tanır. Bu nedenle, sürekli başarı için kritik bir etkinleştirici önemli rol oynar.
Geleceği ıskalamayın..