LÜKS HİZMET GERÇEKTEN NE ANLAMA GELİYOR?
26 Ağustos 2022LÜKS MARKA TUTKUSU YARATIN
26 Eylül 2022Psikografik bölümleme, tüketici alışkanlıklarını etkileyen kişilik, sosyal statü, ilgi alanları, faaliyetler ve yaşam tarzlarıyla bağlantılı müşterilerin psikolojik özelliklerine dayalı olarak pazarı bölümlere ayırmanın bir yoludur.
Demografik, davranışsal ve coğrafi segmentasyonun yanı sıra psikolojik pazar segmentasyonu, müşterilerin “nasıl” düşündüklerine ve “ne” elde etmeyi amaçladıklarına odaklanan en etkili segmentasyon yaklaşımlarından biridir. Psikografik segmentasyon şunlara yardımcı olur;
- Marka değerinizi artırmaya.
- Müşteri deneyimini iyileştirmeye.
- Yatırım getirinizi iyileştirmeye.
Ürünleriniz/hizmetleriniz müşterileriniz tarafından tüketilmek ve yararlanmnak üzere tasarlandığından, bunları daima aklınızda tutmalısınız. Hizmetlerinizi/ürünlerinizi tasarlarken ve geliştirirken, müşteri talepleri ve beklentileri kritik öneme sahiptir. Ve en önemlisi, büyük veriler, psikografik segmentasyonla ilgili alınan kararların çoğunu etkiler.
Büyük veriler, aşağıdakiler gibi kullanıcı etkinliklerini izlemenize yardımcı olur..
- Kullanıcıların sosyal medyadaki, mobil uygulamalardaki, çevrimiçi satın almalarındaki etkinlikleri.
- Kullanıcıların çevrimiçi davranış kalıpları.
- Her web sitesinde geçirilen süre.
- Restoranlar, oteller vb. ile ilgili yorumlar.
- Ziyaret edilen yerler.
- Çevrimiçi ödemeler.
Tüketicileri herhangi bir özelliğe göre gruplamak mümkün olsa da, aşağıdaki dört segment, insanların satın alma kalıplarının en zengin tanımlayıcıları olarak kabul edilir.
Demografik Segmentasyon:
En basit ve en yaygın kullanılan segmentasyon türü olan demografi, satın alan nüfusunu yaşa, cinsiyete, gelire, mesleğe, aile büyüklüğüne, ırka, dine ve uyruğa göre böler. Örneğin, bir grubu “yılda 30.000 ile 50.000 dolar arasında kazanan 18-35 yaş arası erkekler” olarak tanımlayabilirsiniz.
Davranışsal Segmentasyon:
Davranışsal segmentasyon, nüfusu müşteri olarak satın alma davranışlarına göre böler. Bir ürünü ne sıklıkla satın alıyorlar? Erken benimseyenler mi yoksa yatırım yapmadan önce bir ürünün kitlesel çekiciliğini mi bekliyorlar? Bir ürüne veya markaya ne kadar sadıklar?
Psikografik Segmentasyon:
Psikografik segmentasyon davranışla bağlantılıdır. Fakat, bir hedef pazar tanımlamak için birinin yaşam tarzına ve fikirlerine daha yakından bakılır. Tüketicinin siyasi görüşü nedir? Çevreye ne kadar duyarlı? Partinin hayatı ve ruhu mu yoksa içe dönük mü? Hangi aktivitelerden hoşlanır? Hobileri nelerdir? Bu yaşam tarzı etkilerini anlamak, pazarlama kampanyalarınızı daha özel olarak müşterinin motivasyonlarına hitap edecek şekilde özelleştirebileceğiniz anlamına gelir.
Coğrafi Segmentasyon:
İnsanları yaşadıkları yere göre ayırmaya coğrafi bölümleme denir. Müşterilerinizin bulundukları yere göre farklı ihtiyaçları olacaktır. Kırsala karşı kentsel, büyük şehre karşı küçük kasaba, sıcak ülkeye karşı soğuk ülke vb.
Örneğin; İzlanda’da yaşayan müşterilere muhtemelen çok fazla klima satmayacaksınız. Ama, Latin Amerika ülkeleri pazarın büyümesi için ideal bir alan.
Konumuzun can damarı olan, Lüks tüketicilerin belirli Psikografik Segmentasyon çeşitliliklerine de örnek verecek olursam;
- Kişilik segmentasyonu.
- Yaşam Tarzı segmentasyonu.
- Sosyal statü segmentasyonu.
- Tutum segmentasyonu.
- Faaliyetler, İlgi Alanları ve Görüşler segmentasyonu.
Lüks satış süreçlerinde Psikografik segmentasyon neden önemlidir?
Psikografik segmentasyon, müşterileriniz ve onların ihtiyaçları hakkında çok daha derin ve kapsamlı bir anlayış getirir. Firmanızı/markanızı bilinçlendirir. Tüketicler ile ilgili doğru hamleler yapmanızı sağlar.
En temeliye, 30 – 40 yaş arasındaki tüketicileri, belirli insan gruplarını, kişiliklerini, sosyal statülerini, yaşam tarzlarını ve tutumlarını segmente edebilirsiniz. Farklı değişkenlerini analiz ederek müşteri davranışınız hakkında daha fazla bilgi edinirisiniz. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi hedef kitleniz için özelleştirirsiniz. Diğer pazarlama segmentasyon yöntemlerinden daha etkili ve detaylıdır.
Psikografik verilerin elde edilmesinde bir çok standart yol izlenir. Psikografik veriler çeşitli şekillerde toplanabilir ve analiz edilebilir. Bazı yöntemler, aşağıdakiler gibi analitik araçların kullanılmasını içerir. Nedir bunlar?
- Pop-up anketi.
- Quizlet.
- Google Analytics.
- Sosyal medya.
- Büyük Veri ve yapay zeka.
- Odak gruplar ve mülakatlar. (2000’li yılların focus gurupları çalışması..)
Psikografik segmentasyon size çok sayıda müşteri verisi sağlayabilir ki, sürecin en önemli safahaları, bu verileri sınırlı zamanınız, bütçeniz ve hedefleriniz dahilinde etkin bir şekilde kullanmak önemlidir. Bunun için de yapılması gereken temel davranışlar;
- Müşterilerinizin deneyimini optimize edin.
- Web sitenizi optimize edin.
- Müşterilerinizin ihtiyaçlarına hitap eden ürününüzü geliştirin.
- Pazarlama kampanyalarınızı geliştirmek için verileri kullanın.
Sadece lüks sektöre özgü, Türkiye’de bir benzeri olmayan bir yazılımı, SAGEL Lüks Marka Danışmanlık & Eğitim firması olarak hazırladık. Butik firmalar, markalar bu hizmetimizden yararlanıyor ve satışlarında artış ile birlikte, müşteri bağlılığında şaşırtıcı sonuçlar elde ediyorlar.
Konuyla ilgili iletişime geçmenizi tavsiye ederiz..
https://ekremsagel.com/iletisim/