AYIN YÜZEYİNE REKLAM OLUR mu?
21 Mart 2019TURİZMDE SHOPPING CENTER KAVRAMI
22 Mart 2019Zamanla senli benli çalışan şirketlerin personelleri arasında kaynaşmalar ve yakınlaşmalar oluşur. Bunun neticesinde de farklı hitap tarzları meydana gelmeye başlar.
Bu hitap tarzları lakap takmaya kadar varır. Bir çok kişi bu durumu kaldıramaz. En ufak bir tartışmada senli benli kavramlar iş hayatına girdiği için, tartışmanın da seviyesi değişir. Senli benliyiz ya.. Tartışma hakarete kadar varabilir.
Sanılır ki, senli benli çalışma ortamı olursa aidiyet duygusu gelişecek.
İşini ve şirketi sahiplenme duygusu artacak. İstisnalar kaideyi bozmaz diyerek, kültür olarak aslında o derecedeki medeniyet basamağına çıkamadığımızı söyleyebilirim.
Senli benli hitaplar, ağbileri, ablaları, karrrdeşşiimmleri, biladerleri, dayıları, kankaları üretir.
Sonrasında ise, en ufak bir kıvılcımda patlamalar meydana gelir. Senli benli diyaloglar argolu sohbetlere de kapıyı rahatlıkla açar. Onun da sonrası bel altı..!
Sizli bizli olan diyaloglarda her zaman bir mesafe vardır.. Ve bu hitaba maruz kalanlar saygı seviyesini aşmazlar. Aşamazlar..!
Sizli bizli konuşmada saygısızlık yapmanız imkansız derecede zorlaşır. Sinirlenseniz bile içinizden küfür edersiniz. Hiçbir zaman argolu ve seviyesiz sohbetlere varılmaz. Bir tartışma vuku bulduğunda da, herkes olması gerektiği gibi adabıyla konuşur. Adabıyla davranır..!!
Sizli bizli konuşmada karşı taraf size kolay kolay iş kaprisi yapamaz.. Posta koyamaz.. Çocuk gibi küsemez.
Ama bu konu, bizim kültüre ve hele ki lüks sektörümüze ağır gelir.
Sizli bizli başlayan diyalogları hızlı bir şekilde ağbicim, kardeşim, kankacım gibi versiyonlara çevirmek için çaba harcanır. Fırsat kollanılır..!
Sektörümüz oyuncuları tribün muhabbetini çok sevdiği ya da parası olan patronun çalışanlarını istediği zaman tokatlayabileceği ya da sövebileceği evladı gibi görüyor olmasından dolayı, sizli bizli diyalogları kurumsal hatta kurumsal ötesi profesyonel kuruluşlar kaldırabilir.
Gerçi sizli bizli hitaplarla insan da, medeni de olunmuyor.
Sizli bizli hitaplar her zaman iki kişi arasında fren görevi görür. Bir derece de olsa sınır belirlenmiş oluyor.
Sizli bizli hitap hakkında sektöre mensup bir şahısla sohbet ederken ve sizli bizli hitabın ufak tefek faydalarını izah etmeye çalışırken aramızda geçen diyaloğu paylaşmak isterim. Şaka gibi!
– Sizli bizli hitaplar her zaman insana saygıyı ifade eder. (Saygı bizde ne arar!)
– Sizli bizli hitaplar her zaman kültür kokar. (Kokunun ne önemi var!)
– Sizli bizli hitaplar her zaman ense tokadı önler. (Tokatsız olur mu!)
– Sizli bizli hitaplar her zaman patronun, çalışanına saygılı davranmasını sağlar. (Çalışana saygı mı? Başımıza mı çıkaracan hocam sen bunları!)
Sektörde 100 şirkete girip anket yapılsa, 90’nında senli benli şirket yapısı ortaya çıkar.
Sonra da sektörde verimli ve saygılı olmaktan bahsedilsin. Ne hoş!
Aslında bilinçaltına indiğinizde, sizli bizli kavram çoğunluğu temsil eder. Ekibi temsil eder.
Senli benli kavram da yapısı gereği tekili ifade eder. Ben merkezi ifade eder. Seni küçümser. Hep ben vardır. Buram buram ego kokar. Biz yoktur hiçbir zaman. Ben varken size ne oluyor..
Sizli bizli diyaloglardan vazgeçmemeniz dileğiyle…