YEŞİL PIRLANTA HAKKINDA
5 Haziran 2022LÜKS İÇİN BÜYÜK VE PARLAK BİR GELECEK
16 Haziran 2022Lüks markaların dijital ürünleri keşfetmesiyle ilgili geçmişte bazı uygulamaları var.
Hermès 2018’de H-pitchhh adlı bir oyun uygulamasını yayınladı. Gucci, bir zamanlar Amerikan sanal sohbet şirketi Genies ile işbirliği yaptı. Genies kullanan her kullanıcı kendi avatarını yaratırken çeşitli lüks eşyalar giyebiliyordu. İtalyan lüks markası Moschino bir zamanlar markanın sanal ürünlerini “The Sims 4” video oyununda sattı. Prada sanal bir defile denedi..
2019 yılında Louis Vuitton, LOL Games ile de işbirliği yaptı. Louis Vuitton’un tasarım direktörü, LOL’deki kahramanlar için kişisel olarak özel yaz görünümleri yarattı. Böylece e-spor kahramanları lüks eşyalar giydi. LOL’deki Qiyana, LV görünümüne sahip ilk kahraman oldu.
Bundan önce lüks markalar, dijital girişimlere karşı daha dikkatliydiler. Belirli dönüşüm etkileriyle pek ilgilenmediler. Ve bunu, gençlerle arasındaki farkı kapatmak için zamana ayak uyduran yeni bir strateji olarak kullandılar.
Bu kez lüks markalar Metaverse’in ekspres trenine binmeyi ve getirdiği primi hissetmeyi tercih etti. Her marka için dijital düzen artık pazarlama ve müşteri kazanımı kadar basit değil. Aynı zamanda gelecekteki pazarın hayatta kalmasıyla da ilgili.
Salgının baskısı altında lüks sektör, 2022’de Metaverse çıkışını yakalayıp, hızla yükselecek gibi görünüyor. Bazı uzmanlar, Metaverse’in insanlık ve teknolojinin entegrasyonunda kaçınılmaz bir adım olduğunu belirtiyor.
Moda, yaratıcılık ve teknoloji işbirliğinde daha yakın hale geldi. Bu süreçte geleneksel lüks moda markaları, çağrışımlarını ve uzantılarını yeniden tanımlamak zorunda kalabilirler.
Elbette, Metaverse konseptinin gelişimi ve lüks sektöre getirdiği fırsatlar bir gecede elde edilemez ve bu süreç birkaç yıl alacaktır. Bu süreçte hala üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluk var ve teknolojinin iyileştirilmesi gerekiyor.
Lüks sektörde, Metaverse konseptine ani girişlerin karmaşıklığı artıracağına ve mevcut çok kanallı perakendeye birçok sorun getireceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor. Hiçbir marka, ürün bilgisi senkronizasyonuna ve tedarik zincirinin hızına ayak uyduramadığında ve üçüncü tarafların teknik desteğinin olmaması perakende sektörüne kaos getirecektir. Lüks sektörün de bu olası soruna dikkat etmesi gerekiyor.!
Ancak, diğer taraftan Metaverse, lüks markaların kaçırmaması gereken bir fırsat haline de geldi. Lüks markalar, Metaverse dünyasında üstünlük sağlayabilirse, bir yandan salgından etkilenen lüks sektörün mevcut toparlanma ikilemini hafifletebilir. Görünürlüğü artırabilir ve Z kuşağı kullanıcıları yakalayabilir.. Öte yandan, Metaverse sanal olsa da, dijitalleşmenin vurguncu bir endüstri olduğu söylemek yanlış olmaz. Ve bu süreçte lüks markaların bundan faydalanması için kaslarını esnetme fırsatları gerektirecektir ki, faydaları dikkate almak gerek.
Teknoloji olgunlaşmaya devam ettikçe, Metaverse giderek daha canlı hale gelecek. Ve lüks markalar yeni dünyadaki konum için rekabet etmeye başlayacak (ki, başladı da..).
Bakalım sonunda fırsatı/fırsatları kim yakalayabilecek..