ZÜMRÜT SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
8 Kasım 2021LÜKS, YENİLİK ve DENEYİM ile EŞ ANLAMLIDIR
19 Kasım 2021Lüks tüketimi anlamak için tüketicinin nasıl davrandığını gözlemlemek önemlidir. İnsanların bir ürün, hizmet veya markayla ilgili ne istediklerine, ihtiyaç duyduklarına veya satın aldıklarına nasıl karar verdiklerini bilmek, potansiyel müşterilerin yeni bir hizmet veya ürüne nasıl tepki vereceğini anlamak için çok önemlidir.
Ürün kullanımı üç farklı aşamayla karşımıza çıkar; satın alma, tüketim ve elden çıkarma.
Satın alma, bir ihtiyacı fark ettiğinde tüketicinin zihninde başlar. Ürünün/hizmetin avantajları, dezavantajları, riskleri ve faydalarının incelenmesiyle ürünler arasında alternatiflerin değerlendirilmesine yol açar. Alışılmadık satın alımlar ve/veya üstün bir sermaye harcaması söz konusu olduğunda, süreç çok daha karmaşıktır.
Lüks tüketici bir dizi bilgi işleme faaliyetinin merkezinde yer alır. Dışarıdan, rakiplerden ve çevreden büyük miktarda bilgi alır. Aynı zamanda, diğerlerinin yanı sıra öğreniminden, deneyimlerinden ve sosyal etkilerinden zamanla oluşturduğu bir bilgi deposu vardır.
Ve, satın alma kararını vermek için, bilgiyi işlemek için basitleştirici stratejiler kullanır. Bu sürecin ana bileşenleri, işleme kapasitesi, motivasyon, dikkat, bilgi edinme ve değerlendirme, karar süreci, tüketim ve öğrenmedir.
Bazı araştırmalara göre erkek cinsiyet hormonu (testosteronu), erkekleri lüks markalardan fiyatı yüksek ürünler almaya yönlendiriyor. Erkekler için statü ürünlerine sahip olmak, sosyal hiyerarşiler içindeki konumlarını belirtmek için bir stratejidir.
Erkek cinsiyet hormonu, erkek tüketici davranışının önemli bir etkenidir.!
Araştırmacılar, tek bir doz testosteronun erkekleri lüks markalara yönlendirdiğini söylüyor.
Arabalar, saatler, kalemler veya giysiler gibi ürünlerle statüye işaret ediyor..
Erkeklerde, lüks ürün tüketicileri arasında satın alma karar sürecini etkileyen başlıca somut unsurlar şu şekildedir;
Mali unsur: Fiyat ve indirim gibi parasal yönleri ifade eder.
Fonksiyonel unsur: Kalite, benzersizlik, kullanılabilirlik, güvenilirlik ve dayanıklılık gibi.
Bireysel unsur: Müşterinin lüks tüketime yönelik kişisel yönelimini ifade eder. Materyalizm, öz kimlik ve hazcılık gibi kişisel değerleri ele alır.
Sosyal unsur: Bireylerin kendi sosyal grupları içinde iyi bilinen ürün veya hizmetlerle kazandıkları algılanan faydayı tartışır.
Erkeklerde Lüks satın alma-karar sürecini neler etkiliyor.?
Fiyat Değeri:
Bir ürünün/hizmetin fiyatı, kalitesini belirlemek için sıklıkla kullanılır. Tüketiciler ayrıca bir prestij göstergesi olarak fiyat ipucunu kullanma eğilimindedir. Erkek tüketiciler için yüksek fiyat, yüksek kalite ve statü anlamına gelir.
Kullanılabilirlik Değeri:
Tüketicilerin satın aldıkları ürünün doğru çalışmasını, iyi görünmesini, uzun süre dayanmasını ve söz verildiği gibi performans göstermesini beklemek için ürünün temel kullanımı değerlendirilir. Lüks ürünlerde bu beklentiler artıyor.
Kalite Değeri:
Tüketicilerin lüks markaları satın almasının bir nedeni, marka adında yansıtılan üstün kalitedir. Yüksek kalite, lüks bir ürünün temel özelliği olarak görülür ve tüketicilerin bu ürünleri satın alma nedenlerinden biridir.
Benzersizlik Değeri:
Benzersizlik, ürünün algılanan münhasırlığının, tüketici arzusunu veya tercihini geliştirdiği varsayımına dayanır. Bu değer aynı zamanda tüketicilerin farklılaşma ve münhasırlık arzusuyla da ilişkilidir.
Kimlik Değeri:
Tüketicilerin kendi algılarıyla ilgili özel yönünü ifade eder. Tüketiciler, sembolik anlamı kendi kimliklerine entegre etmek için lüks ürünleri kullanabilir veya bu kimliği geliştirmek – sürdürmek için lüks markaları kullanırlar.
Hedonik Değer:
Ürünler ve hizmetler, işlevsel faydalarına ek olarak duygusal bir değer de taşır. Araştırmalar, lüks ürünlerin diğerlerine göre maddi olmayan faydalar sağlama olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle hedonizm, lüks bir ürün satın alırken elde edilen haz ve tatmini tanımlar.
Materyalizm:
Bu kavram, bireylerin temel olarak sahip olunan şeylerin yaşamlarında merkezi bir rol oynadığını bulma derecesi olarak tanımlanabilir.
Göze Çarpma Değeri:
Gösterişçi tüketim, referans gruplarının etkisi, sosyal temsili ve statüsü ile ilgilidir.
Sosyal Bağlarda Prestij Değeri:
Bireylerin sahip olduklarını ve sosyal ilişkilerini, statülerini sergilemek için iletmeleri önemlidir. İnsanlar ayrıca tutum oluştururken üyelik gruplarının çoğunluğunun görüşüne katılma eğilimindedir. Lüks markalar ve ürünler genellikle prestijli değerler içerdiğinden, bireyler bunları aidiyet duygularını ve nihayetinde sosyal statülerini artırmak için kullanma eğilimindedir.
Ve finalde, alışılagelmiş karakteristik satın alma davranışlarından bazılarını sizin için derledim:
- Eşlerini ödüllendirmek alırlar.
- Eşlerini mutlu etmek için alırlar.
- Prestij.
- Ticari ilişkileri sürdürmek için.
- Kendilerini rahat ve iyi hissettiği yerden alırlar.
- Sadıktır.
- Güvendiği için alırlar.
- Kurumsal olduğu için alırlar..
- Finansal yatırım için.
- İyi ve bilgili servis önemlidir.
- Kadın erkeğin aynasıdır düşüncesiyle, kendi sosyal statüsünü ifade etmek için alırlar.
- İlgi alanları konusunda sohbet etmekten hoşlanırlar.