DİKKATE ALINMASI GEREKEN LÜKS MODA TRENDLERİ
1 Ocak 2022LÜKSTE, HİKAYE ve DENEYİMİN ÖNEMİ
10 Ocak 2022Mücevher ve Pırlanta sektöründe satışların düşmesinden sonra, günümüze kadar üzerinde durulmayan detaylar önem kazanır oldu. Gerçi iş dünyasının her alanında uygulanan klişe yönetimsel davranışlar, taktikler ve stratejiler modern ve yeni uygulamalarmış gibi lanse edilmeye başlandı. Sektör bir çok şeyin gerisinde olunca, bu durumlar normal..
Yöneticiler, bir satış temsilcisiyle her karşılaşmada, sohbette daha üretken, daha motive edici olmalıdır.
Ve sohbet sürecini daha anlamlı hale getirmelidir. Bir satış temsilcisi ile geçirdiğiniz her anı nasıl kazanabilirsiniz..? Böyle bir misyon var mı..? Yoksa bile, böyle bir misyonu kazanmanın vakti geldi de geçiyor sanırım.
Tavsiyede bulunacağım bazı konu başlıkları..
1. Kişiyi Gözlemleyin:
Görebildiğiniz, duyabildiğiniz ve hissedebildiğinize odaklanın. Satışçının vücut dilini gözlemleyin. Satışçının gözlerinden moralinin bozuk olduğu ya da bir şeye kızgın olduğu belli oluyor mu?
Kolları çapraz mı? Sesi ince mi.. Sert mi.. Hoş mu? Konuşması hızı hızlı mı yoksa yavaş mı? Tonu normalden daha mı yüksek? Satış görevlisini araştırırken nasıl hissediyorsunuz? Vakit ayırın..!!
2. Konsantrasyon Ortamını Oluşturun:
Bu, her şeyi canlı bir şekilde görmenizi ve duymanızı sağlar. İletişimin duygusal içeriğine dikkat edin. Öfke, hayal kırıklığı veya sinirlilik hissediyor mu..? Satışçıyı motive edecek ortamı ve şartları oluşturmanız gerekiyor.
3. Profesyonel, Kendinden Emin ve Arkadaşça Bir Tutum Sergileyin:
Satış görevliniz sizi meşgul ettiğinizi, dikkatinizin dağıldığını veya kendi dünyasında olduğunu fark ederse, karşılaşma her ikiniz için de verimsiz olabilir.
4. Satıcının Açık Konuşmasını Sağlayın:
Çok basitçe, “Bana her şeyi anlatabilirsin.” diyebilirsiniz. Önceden demiş olacağınızı pek sanmıyorum.. (Hırsızlık, birisini işten kovma, dedikoduyu ortaya çıkarma gibi durumların haricinde..!!)
Daha sonra, sevecen ve aktif bir dinleme tutumunu üstlenirken susun ve dinleyin. Sadece dinleyin..!1 Anlamak için dinleyin. Cevap vermek için değil..!!
Güvence veren başınız satış temsilcisinin sorununu tereddüt etmeden dile getirmesine yardımcı olacaktır.
5. Gerçeği Kurgudan Ayırmaya Yardım Edin:
Bazen satışçılar, bir durum hakkındaki şikayetleriyle ilgili durumlarda, hatalı bir sonuca varabilirler. Gerçekleri sıralamak için kesin ayrıntılar isteyin. Durumu nesnel olarak incelemelerine yardımcı olun.
6. Güvence Verin:
Eğer satışçı, bir müşteriyle zor bir karşılaşmadan sonra üzülürse, mantıklı bir açıklama yapmaya çalışmaktan kaçının.
“Bunun yerine bunu yapmalıydınız” gibi üstün açıklamalar yapmaktan kaçının. Satış elemanınızın duygularına dikkat edin. Güven verici ses tonunuz ve empati kelimeleriniz, durumun detaylı bir analizinden çok daha güçlü.
7. Fırtınadan Sakin Denizlere Çekin:
Satış görevlisi sakinleştikten sonra, duruma dahil olan mantıksal sorunları çözebilirsiniz. Satış temsilcisi çok tedirginse, sakin olun.
8. Satıcıdan Çözüm Üzerine İşbirliği Yapmasını İsteyin:
Çözümü, satışçınıza gümüş bir tepside vermemeniz sizin yararınızadır. Bunun yerine, “Müşterinin neden bu şekilde tepki verdiğini düşünüyorsun?” ya da “Bunu tekrar yapmak zorunda kalsaydın, farklı şekilde ne yapardın?” diye sorun. Çözümü bırakmak yerine, satış görevlisini işbirliğine dahil eden sorular kullanın. Keşif süreci.!!
“Bunu birlikte düşünelim ve hangi fikirleri bulabileceğimize bakalım.” diyebilirsiniz.
Bir sonuca vardıktan sonra, satış görevlisi sinerjistik çaba ile ödüllendirilecek hissedecektir.
9. Tebrikleri Paylaşın:
Satış görevlisinin sorunu çözüldükten sonra, satış görevlisine, size güvendiğiniz ve sizinle bu konuda çalıştığı için teşekkür edin…
Durumu anlamlı kılan şey, satışçının duygusal acısını azaltmanızdır. Öğrenmeyi kolaylaştırmanız ve üretken kalabilmek için gereken güveni geri kazanmanızdır..!!
10. Kesin ve Net Olun:
Satışçının sınırları ile ilgili sorunları varsa, dostça ve anlayışlı olmak işe yaramaz. Satışçınıza, kuralları hatırlatmak ve bunları zorlayacağınızı bilmelerini sağlamak yöneticinin görevidir.
Bazen en anlamlı yönetim anları, çizgiyi kuma çizdikten sonra gelir.
Ekibinize yer alan çalışanların da sizinle daha verimli iletişime geçtiklerine şahit olacaksınız.
Zor bir şey değil.!