TURİZMDE SHOPPING CENTER KAVRAMI
22 Mart 2019MÜCEVHER SEKTÖRÜNDE KURUMSALLAŞAMAMAK
22 Mart 2019Yapılması gerekenleri maddeler halinde yazmak ya da bir dizi prospektüs sunmak gibi bir niyetim yok. Genelde yapılan yanlışları ve sonuçlarında nelerle karşılandığını kısaca belirteceğim.
Rusya’da ticaret denilince akla ilk olarak Moskova geliyor. Dünya ülkeleri sadece Moskova’ya öncelikli yoğunlaştığı için artık Moskova’nın ticaret açısından bir cazibesinin kalmadığı sıkça söyleniyor. Bu çok büyük bir yanılgıdır.
RUSYA!
Dünyanın en verimli, en geniş topraklarına sahip ülkelerdendir. Hizmet sektöründe, ticarette, üretimde taşı toprağı altın desek yeridir. Yine de birçok kesim tarafından zor pazar olarak da adlandırılır. Olumlu ve olumsuz hikâyeler yer alır. Şehir efsaneleri fazlacadır.
Para kaybedenler, zaman kaybedenler, itibarını kaybedenler, kısa sürede zengin olanlar, Türkiye’de marka olamamışken Rusya Federasyonunda marka olmuş olanlar, başarı hikâyeleri olanlar da vardır.
İşinizi doğru yaparsanız, doğru işi ön görüp, doğru yerde yaparsanız başarılı olmama olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır. Halen daha Türkiye’deki alışkanlıklarıyla ticaret yapmaya çalışanlar yolun ya yarısında ya da tam başarıyı yakaladım derken çuvallıyorlar.
Hazır giyim olsun, tekstil olsun, lüks tüketim olsun, meyve-sebze olsun ticaret yapmak isteyenler tembellikten midir, kurnazlıktan mıdır, masraflardan kaçmak için midir bilinmez, Rusya’da masraf yapmadan, danışmanlık almadan, ofis açmadan, personel çalıştırmadan, vergi ödemeden, muhasebeci tutmadan, avukatlarla görüşmeden iş yapmaya kalkışıyorlar.
İşler ilk etapta yolundaymış gibi görünse de, sonrasında ya paralarını ya da ürünlerini kaptırıyorlar ve bu durum neticesinde Rusya pazarını kötülüyorlar. Tehlikeli diyorlar. Vergi polisleri gaddar diyorlar. Mafya var diyorlar…
Ama madalyonun diğer yüzüne baktığımızda da, işlerini doğru temellere dayalı şekilde icra edenler yollarına devam ediyorlar.
Rusya’da, organizasyon eksiksiz kurulduğunda, ofis tutulduğunda, muhasebe firmalarıyla çalışıldığında, avukatlarla temasa geçildiğinde, doğru personel istihdam edildiğinde, olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığını azaltırsınız.
Çok sık karşılaştığım şikayetler birbirlerine benzerdi;
» Malımı sattım paramı alamadım.
» Neden paranı alamadın?
» Elimde belge yok!
» Neye dayanarak sattın malını?
» Güvendim. (???)
Buyurun cenaze namazına!
Yakın bir zamanda okuduğum bir gazete kupüründe de, ismini hatırlayamadığım bir pırlanta firma yetkilisi, gazetedeki röportajında, Rusya’daki mağazalarını kapatma nedenlerinin, mafyanın rahat bırakmamalarından dolayı olduğu ifade etmiş. Bana göre talihsiz bir açıklama olmuş..!!
Konunun derinine inilse, işin başından itibaren yapılmış olan birçok zincirleme hataların neticesinde o duruma düşüldüğü ortaya çıkacaktır. Yapılan yanlışları ve neticesinde oluşan başarısızlıkları başka nedenlere ve sanal kişilere yüklemek doğru değil. Hukuka dayalı kontratlar yapılmıyor, vergi ödemelerine yanaşılmıyor ve sonrasında yaşanan bir olumsuzluk karşısında karşı taraf tu-kaka oluyor.
Koçluk hizmeti verdiğim bazı firmalar (Rus ve Türk firmalar) kendileri için hazırladığım iş plânlarını izledikleri sürece sorunları minimize ettiklerini ve sürekli kârlılıkla kazanç elde etmeye başladıklarını gördüler.
Yıllar öncesinde bir Türk firmasının yöneticiliğini yaparken, Rusya’da sergilenen başarılı performansın neticesinde, 2007 yılında Radikal gazetesinin röportajında “Türk mantığıyla iş yapmaya kalkarsanız başarılı olamazsınız.” demiştim. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=231196)
Yine yıllar öncesinde Suat Taşpınar’ın yazmış olduğu ve halen daha günümüzde geçerliliğini yitirmemiş olan “Rusya’da Başarısız Olmanın Yolları” adlı kitabı okumanızı önemle tavsiye ederim.
Günümüzde de değişen pek bir şey yok!
Özetleyecek olursam, işin kitabı bile çıkmış ama yapılan hatalar sürekli aynı ve karşı taraf tu-kaka!